Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ
Τι είναι η απώλεια της βιοποικιλότητας; Ποιες είναι οι αιτίες που την προκαλούν και ποιες οι επιπτώσεις που θα πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον;
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛΙΔΑΣ:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ;
Τι συμβαίνει με 2 λόγια
Η ανθρωπότητα από πάντα βάσιζε την ευημερία της στην βιοποικιλότητα. Όμως η ταυτόχρονη αδιαφορία μας για την προστασία της την έχει φέρει σε μια κατάσταση κατάρρευσης με πάνω από 100 είδη ζώων ή και φυτών να εξαφανίζονται κάθε μέρα.
Πώς έγινε
Η μη-βιώσιμη ανάπτυξη του ανθρώπου και των δραστηριοτήτων του, οδήγησε στην άμεση καταστροφή πολλών οικοσυστημάτων που για δισεκατομμύρια χρόνια αναπτύσσονταν υγιώς και με τον βιώσιμο τρόπο που γνωρίζει ο πλανήτης μας.
Μετά από περίπου 200 χρόνια υπερ-ανάπτυξης, η απώλεια της βιοποικιλότητας όπως ήταν φυσικό κι επόμενο έχει ήδη ξεκινήσει. Η ανεξέλεγκτη αποψίλωση των δασών, η αστικοποίηση, η βιομηχανική ρύπανση, η κλιματική αλλαγή, το υπέρμετρο κυνήγι και η εισαγωγή χωροκατακτητικών ειδών, τα οποία διατάραξαν σοβαρά τα φυσικά οικοσυστήματα και τις οικολογικές ισορροπίες σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι μερικές από τις αιτίες αλλά και προβλήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε.
Πώς μας επηρεάζει σήμερα
Η απώλεια της βιοποικιλότητας αναμένουμε να επηρεάσει τις διάφορες τροφικές αλυσίδες και κατ' επέκταση την επισιτιστική μας ασφάλεια, τη δυναμική των ασθενειών και την μεγαλύτερη έξαρση πανδημιών στον άνθρωπο και να μειώσει σοβαρά φυσικούς πόρους που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση και ευημερία.
Αν όλα αυτά συμβούν χωρίς να αποκόψουμε την ορμή που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, ο κίνδυνος της κατάρρευσης του πολιτισμού μας δυστυχώς μοιάζει να είναι φυσικό επακόλουθο.
Τι να περιμένουμε στο μέλλον
Χωρίς την άμεση προστασία των επιμέρους οικοσυστημάτων η αλυσιδωτή αντίδραση θα οδηγήσει στην κατάρρευση του ίδιου του ανθρώπινου πολιτισμού.
Βασικές Λύσεις
Για να καταπολεμήσουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας, χρειάζεται να προστατεύσουμε τα φυσικά οικοσυστήματα, να αποκαταστήσουμε τα κατεστραμμένα ή υποβαθμισμένα οικοσυστήματα, να εφαρμόσουμε βιώσιμες γεωργικές και αλιευτικές πρακτικές, να ελέγξουμε τα χωροκατακτητικά είδη, να ενισχύσουμε τις πολιτικές διατήρησης και τις πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης.
Γενικά η άμεση δράση ώστε να εξυγιάνουμε τον τρόπο ζωής και παραγωγής μας είναι μονόδρομος αν θέλουμε ο ανθρώπινος πολιτισμός να έχει μέλλον.
ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ
Η βιοποικιλότητα του πλανήτη μας απειλείται με κατάρρευση.
Πως όμως συμβαίνει αυτό; Ποιες είναι οι αιτίες και ποιος είναι ο ρόλος που έχουμε παίξει ως είδος σε αυτό;
Οι τρείς (3) βασικές υπερ-αιτίες που έχουν συμβάλει είναι:
-
ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
Η μη βιώσιμη κουλτούρα, αλλά και ο γενικότερος τρόπος ζωής μας, ως είδος, αποδεδειγμένα αποτελούν μια κακή επιλογή για τη ζωή στον πλανήτη.
-
ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Δραστηριότητες, όπως η υπερ-αλίευση και το υπερ-κυνήγι, η έντονη αστικοποίηση, το παγκόσμιο εμπόριο είναι μερικές από τις αιτίες που συμβάλλουν καθοριστικά στην υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο άμεσης απώλειας της βιοποικιλότητας.
-
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ
Τόσο η κλιματική αλλαγή, όσο και η ρύπανση του πλανήτη, επηρεάζουν έντονα την βιοποικιλότητα, είτε με άμεση είτε με έμμεση υποβάθμιση των φυσικών μηχανισμών διατήρησης της ζωής που είναι απαραίτητοι για την επιβίωση όλων των ειδών.
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Η ταχύτητα εξαφάνισης ειδών και οικοσυστημάτων είναι από 100 έως 1.000 φορές υψηλότερη από τον φυσικό ρυθμό εξαφάνισης που έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν.
Η εξαφάνιση αυτή είναι μόνο μια, από τις πιο άμεσες και πιο πρώιμες, από ένα ευρύτερο σύστημα επιπτώσεων στα οικοσυστήματα του πλανήτη και φυσικά εν τέλει στον ίδιο τον άνθρωπο.
Πιο συγκεκριμένα:
-
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Επιπτώσεις όπως η απώλεια τροφίμων και φαρμάκων, η εξάπλωση ασθενειών και οι αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις θα γίνονται ολοένα και πιο συχνές και θα υποβαθμίζουν τον τρόπο και την ποιότητα της ζωής μας.
-
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, όπως η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, η περαιτέρω εξαφάνιση ειδών και η σταδιακή κατάρρευση της τροφικής αλυσίδας θα αλλάζουν όλο και πιο αποφασιστικά την εμπειρία μας πάνω στον πλανήτη.
Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
είδη φυτών χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς σκοπούς παγκοσμίως, παρέχοντας βασικές θεραπείες για διάφορες ασθένειες.
τρισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται ετησίως
η συνολική αξία των οικοσυστημικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της επικονίασης, του καθαρού νερού και της ρύθμισης του κλίματος, χάρη στην βιοποικιλότητα.
εκτάρια δάσους καταστρέφονται κάθε λεπτό, έκταση που ισοδυναμεί με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου κάθε 6 δευτερόλεπτα.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
ΠΗΓΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
- The Guardian - Πώς αυξήθηκε ο παγκόσμιος πληθυσμός από το 1950;
- National Geographic - Εγκυκλοπαιδικό λήμμα για τη Βιοποικιλότητα
- Ground Report - Έρευνα για την καταστροφή των δασών
- IUCN - Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης / Βιοποικιλότητα
- American Museum of Natural History - Τι είναι η βιοποικιλότητα;
- World Economic Forum - 5 λόγοι για τους οποίους η βιοποικιλότητα έχει σημασία - για την ανθρώπινη υγεία, την οικονομία και την ευημερία σας
- BBC - Τι είναι η βιοποικιλότητα και πώς την προστατεύουμε;
- Our World in Data - Βασικές πληροφορίες για τη βιοποικιλότητα
- European Environment Agency - Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος / Βιοποικιλότητα
- WHO - Βιοποικιλότητα και Υγεία
- NRDC - Πώς ορίζουμε και μετράμε τη βιοποικιλότητα - και γιατί ακριβώς είναι τόσο σημαντική;
- UN - Βιοποικιλότητα: οι λύσεις μας βρίσκονται στη φύση
- ΕΟΔΥ - Μπορρελίωση / Νόσος Lyme
● ΔΙΑΦΟΡΑ ●
Web Εργαλεία
Σε αυτό το site μπορούμε να δούμε όλα τα καταγεγραμμένα είδη που υπάρχουν σε κάθε περιοχή του πλανήτη (Και για την Ελλάδα)
Ο Κόκκινος Κατάλογος Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, που δημιουργήθηκε το 1964, έχει εξελιχθεί στην πιο ολοκληρωμένη πηγή πληροφοριών για την παγκόσμια κατάσταση διατήρησης των ειδών ζώων, μυκήτων και φυτών.
Οι γνώσεις μας για τις πολλές μορφές ζωής στη Γη - ζώα, φυτά, μύκητες, πρωτόζωα και βακτήρια - είναι διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο σε βιβλία, περιοδικά, βάσεις δεδομένων, ιστότοπους, συλλογές δειγμάτων και στο μυαλό των ανθρώπων παντού. Φανταστείτε τι θα σήμαινε αν αυτές οι πληροφορίες μπορούσαν να συγκεντρωθούν και να είναι διαθέσιμες σε όλους - οπουδήποτε - σε μια στιγμή. Αυτό το όνειρο γίνεται πραγματικότητα μέσω της Εγκυκλοπαίδειας της Ζωής.
OBIS - Ocean Biodiversity Ocean System
Το OBIS είναι ένα παγκόσμιο κέντρο συγκέντρωσης δεδομένων και πληροφοριών ανοικτής πρόσβασης σχετικά με τη θαλάσσια βιοποικιλότητα για την επιστήμη, τη διατήρηση και την αειφόρο ανάπτυξη.
Websites
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Βιοποικιλότητα
Η επίσημη σελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την Διαχείριση του Φυσικού Περιβάλλοντος και της Βιοποικιλότητας.
Δικτυακός Τόπος για τη φύση και τη Βιοποικιλότητα
Δικτυακός ιστότοπος που αποτελεί πύλη ενημέρωσης και διάχυσης δεδομένων και πληροφοριών για τη φύση και τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας.
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η επίσημη σελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Βιοποικιλότητα. Παρουσίαση της στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030.