ΤΟ TIMELINE ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Πότε ήταν η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα αναγνώρισε ότι μια Κρίση του Οικοσυστήματος είναι μια μεγάλη απειλή για το μέλλον μας; Και τι έγινε από τότε μέχρι σήμερα;
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2024

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛΙΔΑΣ:

ΤΟ TIMELINE ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Αυτό το χρονολόγιο καταγράφει τις εκτεταμένες επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη μας από το 1700 έως σήμερα, αναδεικνύοντας τις βασικές τεχνολογικές και βιομηχανικές εξελίξεις που οδήγησαν στη σημερινή κλιματική αλλαγή και την κρίση του οικοσυστήματος. Κατά τη διάρκεια τριών αιώνων, θα βιώσετε τον μετασχηματισμό του κόσμου μας μέσω της εκβιομηχάνισης, της τεχνολογικής προόδου, της αύξησης του πληθυσμού και των μεταβαλλόμενων καταναλωτικών προτύπων. Τα τεχνολογικά και περιβαλλοντικά ορόσημα ξεδιπλώνονται αιώνα προς αιώνα, αποκαλύπτοντας πώς τα φαινομενικά προοδευτικά βήματα της ανθρώπινης ανάπτυξης άλλαξαν ακούσια τη λεπτή ισορροπία της Γης. Από την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης έως τη σημερινή εποχή της παγκόσμιας περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, αυτό το χρονολόγιο απεικονίζει την πολύπλοκη σχέση μεταξύ της ανθρώπινης προόδου και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

1700

Ο 18ος αιώνας σηματοδότησε την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης στη Βρετανία, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα, εξαπλώθηκε παγκοσμίως. Την περίοδο αυτή σημειώθηκε η εμφάνιση νέων διαδικασιών παραγωγής, η αυξημένη χρήση του κάρβουνου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η εφεύρεση της ατμομηχανής. Ενώ οι καινοτομίες αυτές έφεραν οικονομική ανάπτυξη και τεχνολογική πρόοδο, δρομολόγησαν επίσης μια σημαντική αλλαγή στη σχέση της ανθρωπότητας με το περιβάλλον. Αυτό δημιούργησε τις προϋποθέσεις για αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και εκμετάλλευση των πόρων.

1701

Η πρώτη σπαρτική μηχανή

Ο Jethro Tull εφηύρε τη σπαρτική μηχανή το 1701 ως έναν τρόπο να φυτεύει πιο αποτελεσματικά. Πριν από την εφεύρεσή του, η σπορά γινόταν με το χέρι, σκορπίζοντάς τους σπόρους στο έδαφος ή τοποθετώντας τους στο έδαφος μεμονωμένα. Αυτό βελτίωσε την αποδοτικότητα της γεωργίας, αλλά οδήγησε σε πιο εντατικές γεωργικές πρακτικές, συμβάλλοντας στην εξάντληση του εδάφους.

1712

Ατμοσφαιρικός Κινητήρας

Ο Άγγλος εφευρέτης, Thomas Newcomen δημιούργησε τον ατμοσφαιρικό κινητήρα, τον πρώτο κινητήρα που λειτουργεί με ορυκτό καύσιμο (κάρβουνο).

1750

Η Μικρή Εποχή των Παγετώνων

Κορύφωση της “Μικρής Εποχής των Παγετώνων”. Μια περίοδος σχετικά ψυχρού κλίματος από τις αρχές του 15ου αιώνα έως τον 19ο αιώνα.

1760

1η Βιομηχανική Επανάσταση

Έναρξη 1ης Βιομηχανικής Επανάστασης στην Μεγάλη Βρετανία και αρχή της Ανθρωπογενούς Κλιματικής Αλλαγής.

1764

Η πρόοδος της Ατμομηχανής

Ο Τζέιμς Βατ έκανε μια κρίσιμη βελτίωση στις ατμομηχανές, αυξάνοντας σημαντικά την ποσότητα του έργου που επιτυγχάνεται ανά μονάδα καυσίμου που καταναλώνεται.

1799

Πρώτη Ηλεκτρική Μπαταρία

Ο Αλεσάντρο Βόλτα ανέπτυξε την πρώτη ηλεκτρική μπαταρία. Αυτή η μπαταρία, γνωστή ως “Βολταϊκή” κυψέλη, αποτελούνταν από δύο πλάκες διαφορετικών μετάλλων βυθισμένες σε χημικό διάλυμα. Η ανάπτυξη από τον Βόλτα της πρώτης συνεχούς πηγής ηλεκτρικού ρεύματος αποτέλεσε σημαντικό βήμα στη μελέτη του ηλεκτρομαγνητισμού και στην ανάπτυξη του ηλεκτρικού εξοπλισμού.

1800

Ο 19ος αιώνας ήταν μάρτυρας της ραγδαίας επέκτασης της εκβιομηχάνισης σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η χρήση ορυκτών καυσίμων, ιδίως του κάρβουνου, διαδόθηκε ευρέως, τροφοδοτώντας εργοστάσια, τρένα και πλοία. Η αποψίλωση των δασών επιταχύνθηκε για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για ξυλεία και καλλιεργήσιμη γη. Οι αστικοί πληθυσμοί γιγαντώθηκαν, οδηγώντας σε αυξημένη ρύπανση στις πόλεις. Ο αιώνας έκλεισε με τις πρώτες γεωτρήσεις πετρελαίου, προμηνύοντας τον καθοριστικό ρόλο που θα έπαιζε το πετρέλαιο στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου και του κλίματος.

1804

1ο Ορόσημο Παγκόσμιου Πληθυσμού

Ο παγκόσμιος πληθυσμός περνάει για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας το 1 δισεκατομμύριο.

1824

Η πρόταση του Joseph Fourier

Η ύπαρξη του φαινομένου του θερμοκηπίου, αν και δεν ονομαζόταν ακόμα έτσι προτάθηκε από τον Joseph Fourier.

1831

Πρώτη ηλεκτρική γεννήτρια

Ο Μάικλ Φάραντεϊ, Άγγλος επιστήμονας, εφηύρε την πρώτη ηλεκτρική γεννήτρια θέτοντας τα θεμέλια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 

1850

Το τέλος της “Μικρής Εποχής των Παγετώνων”

Η “Μικρή Εποχή των Παγετώνων” τελειώνει και η παγκόσμια υπερθέρμανση αρχίζει.

1856

Η ανακάλυψη της Eunice Newton Foote

Η Eunice Newton Foote απέδειξε ότι η θερμαντική επίδραση του ήλιου είναι μεγαλύτερη για αέρα με υδρατμούς από ό,τι για τον ξηρό αέρα, ενώ η επίδραση είναι ακόμη μεγαλύτερη με την παρουσία διοξειδίου του άνθρακα.

1859

John Tyndall και υπέρυθρη απορρόφηση

Ο John Tyndall ήταν ο πρώτος που μέτρησε την υπέρυθρη απορρόφηση και εκπομπή διαφόρων αερίων και ατμών. Έδειξε ότι τα αέρια της ατμόσφαιρας μπορούν να ξεκινήσουν μία Κλιματική Αλλαγή κι ότι μικρά ποσοστά υδρογονανθράκων και διοξειδίου του άνθρακα είχαν σημαντική επίδραση στην απορρόφηση ακτινοβολίας.

1859

Η εξόρυξη πετρελαίου περνάει σε νέα εποχή

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας Edwin Drake δοκιμάζει ένα νέο, πρωτοποριακό σύστημα για την εξόρυξη πετρελαίου που δεν είχε δοκιμαστεί ξανά. Στην κοινότητα Τσέριτρι της Πενσυλβάνια, ανοίγει νέο κοίτασμα, τοποθετώντας έναν μεγάλο σωλήνα στην οπή που διανοίγει το τρυπάνι. Έτσι τα τοιχώματα της οπής παραμένουν άθικτα. Αυτό του επιτρέπει να πάει σε πολύ μεγαλύτερα βάθη και να αντλήσει τεράστιες ποσότητες. Αυτή η καινοτομία διαδίδεται γρήγορα και μια νέα εποχή για τα ορυκτά καύσιμα ξεκινά.

1860

Οι εργαστηριακές δοκιμές του Tyndall

Ο John Tyndall έδειξε μέσα από εργαστηριακές δοκιμές ότι αέρια από την καύση λιγνίτη ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην απορρόφηση ενέργειας. Τελικά απέδειξε ότι το CO2 από μόνο του δρούσε σαν σφουγγάρι με τον τρόπο που μπορούσε να απορροφήσει πολλαπλά μήκη κύματος του ηλιακού φωτός.

1869

Το πρώτο συνθετικό πλαστικό

Το 1869, ο John Wesley Hyatt ανακάλυψε το πρώτο συνθετικό πλαστικό, την κυτταρίνη, ως μια εναλλακτική λύση για το ελεφαντόδοντο που χρησιμοποιούνταν σε μπάλες μπιλιάρδου. Αυτή η ανακάλυψη έθεσε τα θεμέλια για την ανάπτυξη των πλαστικών που γνωρίζουμε σήμερα, καθώς παρείχε ένα υλικό που μπορούσε να αντικαταστήσει τα φυσικά και περιορισμένα υλικά.

1870

2η Βιομηχανική Επανάσταση

Έναρξη της 2ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Ήταν μια φάση ταχείας επιστημονικής ανακάλυψης, τυποποίησης, μαζικής παραγωγής και εκβιομηχάνισης.

1873

Διεθνής Οργανισμός Μετεωρολογίας

Ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Μετεωρολογίας με σκοπό την ανταλλαγή μετεωρολογικών πληροφοριών μεταξύ των χωρών του κόσμου.

1876

Η Μηχανή Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ)

Ο Νίκολαους Όττο ήταν Γερμανός μηχανικός που ανέπτυξε τον τετράχρονο κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο οποίος προσέφερε την πρώτη πρακτική εναλλακτική λύση στην ατμομηχανή ως πηγή ενέργειας. Περισσότερες από 30.000 μηχανές κατασκευάστηκαν τα επόμενα 10 χρόνια.

1879

Ο λαμπτήρας πυρακτώσεως

Ο Τόμας Έντισον και η ομάδα του, κατασκεύασαν τον πρώτο λαμπτήρα με ένα ανθρακούχο νήμα από βαμβακερή κλωστή χωρίς επικάλυψη, που είχε διάρκεια ζωής 14,5 ώρες. Συνέχισαν να πειραματίζονται με αυτό το νήμα μέχρι που κατέληξαν σε ένα νήμα από μπαμπού που έδινε στους λαμπτήρες του Έντισον διάρκεια ζωής έως και 1.200 ώρες – αυτό το νήμα έγινε το πρότυπο για τους λαμπτήρες Έντισον για τα επόμενα 10 χρόνια.

1880

Έναρξη συλλογής Κλιματικών Δεδομένων

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετεωρολογίας συντάσσει και τυποποιεί για πρώτη φορά δεδομένα του παγκόσμιου κλίματος, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας θερμοκρασίας του πλανήτη.

1881

Το πρώτο ηλιακό πάνελ

Ο Αμερικανός εφευρέτης Charles Fritts δημιούργησε το πρώτο εμπορικά εκμεταλλεύσιμο ηλιακό πάνελ. Ωστόσο, αυτοί οι ηλιακοί συλλέκτες ήταν πολύ αναποτελεσματικοί, ιδίως σε σύγκριση με τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

1885

Το πρώτο σύγχρονο αυτοκίνητο

Ο Karl Benz, Γερμανός μηχανολόγος μηχανικός, σχεδιάζει και κατασκευάζει το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο που κινούνταν με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

1896

Η πρώτη πρόβλεψη της υπερθέρμανσης

Ο Svante Arrhenius έκανε την πρώτη ποσοτική πρόβλεψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη λόγω ενός υποθετικού διπλασιασμού του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα.

1897

Η πρώτη θαλάσσια γεώτρηση πετρελαίου

Ο H.L. Williams πιστώνεται με την πρώτη θαλάσσια γεώτρηση πετρελαίου από μια ξύλινη προβλήτα στο κανάλι της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια, επιταχύνοντας ακόμα περισσότερο την εξαγωγή ορυκτών καυσίμων.

1900

Τον 20ο αιώνα σημειώθηκαν πρωτοφανείς παγκόσμιες αλλαγές λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι επιτάχυναν την τεχνολογική ανάπτυξη και την κατανάλωση πόρων. Η άνοδος της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αεροπορίας, σε συνδυασμό με την ταχεία αύξηση του πληθυσμού, οδήγησε σε δραματική αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το δεύτερο μισό του αιώνα έφερε μια έκρηξη του καταναλωτισμού, των συνθετικών υλικών και της βιομηχανικής γεωργίας. Παρά την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης Ημέρας της Γης το 1970, τα παγκόσμια επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα συνέχισαν να αυξάνονται απότομα και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έγιναν όλο και πιο εμφανείς.

1900

Συνέχιση της εκβιομηχάνισης

Συνέχιση της εκβιομηχάνισης, ιδίως στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, που οδήγησε σε αυξημένη χρήση ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο.

1907

Η ανακάλυψη του Βακελίτη

Ο Leo Baekeland δημιούργησε το Βακελίτη, το πρώτο πλήρως συνθετικό πλαστικό, χωρίς φυσικά συστατικά. Ήταν ανθεκτικό στη θερμότητα και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές, από την ηλεκτρική μόνωση έως τα κοσμήματα. Αυτή η ανακάλυψη σηματοδότησε την αρχή της «Εποχής του Πλαστικού» που διευκόλυνε την παραγωγή φθηνών και ανθεκτικών προϊόντων για καθημερινή χρήση.

1908

Το αυτοκίνητο περνάει σε μαζική παραγωγή

Ο Χένρι Φορντ είναι ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που φτιάχνει εργοστάσιο με την γραμμή παραγωγής όπως την ξέρουμε σήμερα. Αυτό απλοποιεί πολύ την διαδικασία και ρίχνει δραματικά το κόστος. Έτσι ξεκινάει την παραγωγή του Ford Model T, του πρώτου μαζικά παραγόμενου αυτοκινήτου στην ιστορία και ο τρόπος μετακίνησης αλλάζει για πάντα.

1910

Μέθοδος Χάμπερ-Μπος

Οι γερμανοί χημικοί Φριτς Χάμπερ και Καρλ Μπος εφευρίσκουν την μέθοδο Χάμπερ-Μπος. Είναι μια βιομηχανική μέθοδος δέσμευσης του αέριου αζώτου και αποτελεί σήμερα την κύρια βιομηχανική διεργασία για την παραγωγή της αμμωνίας, που χρησιμοποιείται σε όλα τα λιπάσματα. Αυτό βοήθησε δραματικά στην αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας, αλλά οδήγησε επίσης σε υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από γεωργικές πηγές.

1910

Τέλος 2ης Βιομηχανικής Επανάστασης

Στο τέλος της 2ης Βιομηχανικής Επανάστασης ο ηλεκτρισμός, η δημόσια υγεία και η παραγωγή λιπάσματος βλέπουν τεράστια πρόοδο.

1912

Ανακάλυψη των Κύκλων Milankovitch

Ο Σέρβος επιστήμονας Milankovitch διατύπωσε την άποψη ότι οι μακροχρόνιοι κύκλοι του κλίματος προκαλούνται από αστρονομικές κινήσεις της Γης – αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως κύκλους Milankovitch. Οι κύκλοι Milankovitch είναι σαν ένας μεγάλος, αργός “χορός” που η Γη κάνει γύρω από τον Ήλιο, αλλάζοντας την ηλιοφάνεια που δέχονται διάφορα μέρη του πλανήτη μας κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών. Αυτές οι αλλαγές στην ηλιοφάνεια μπορούν να κάνουν τη Γη θερμότερη ή ψυχρότερη για μεγάλες χρονικές περιόδους.

1913

Το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο για οικιακή χρήση

Η αμερικανική εταιρεία General Electric αρχίζει να πουλάει τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία για οικιακή χρήση.

1914-1918

1ος Παγκόσμιος Πόλεμος

Οι κυβερνήσεις μαθαίνουν να κινητοποιούν και να ελέγχουν τις βιομηχανικές κοινωνίες.

1918

Το τέλος του πολέμου και προσπάθειες ανασυγκρότησης

Μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι προσπάθειες οικονομικής ανασυγκρότησης σε πολλές χώρες οδήγησαν σε αναζωπύρωση της βιομηχανικής δραστηριότητας και της κατανάλωσης πόρων, επηρεάζοντας τα πρότυπα χρήσης ενέργειας.

1920s

Η έλευση της μολυβδούχου βενζίνης

Ο Thomas Midgley Jr., Αμερικανός μηχανολόγος και χημικός μηχανικός, εφευρίσκει τον τετρααιθυλικό μολύβδο. Η ευρεία υιοθέτηση του τετρααιθυλικού μολύβδου ως πρόσθετου στη βενζίνη αρχίζει τη δεκαετία του 1920. Έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε οκτάνια που αυξάνει τις επιδόσεις των οχημάτων. Οι επιπτώσεις για το περιβάλλον και την υγεία ήταν ακόμα άγνωστες.

1927

2ο Ορόσημο Παγκόσμιου Πληθυσμού

127 χρόνια χρειάστηκε ο παγκόσμιος πληθυσμός για να διπλασιαστεί φτάνοντας τα 2 δισεκατομμύρια.

1930s

Εφεύρεση των χλωροφθορανθράκων (CFCs)

Ο Thomas Midgley Jr. ανακαλύπτει τον πρώτο χλωροφθοράνθρακα (CFC), τον οποίο ονόμασε “Freon”. Τα CFCs εισήχθησαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1930 ως ασφαλείς αντικαταστάτες ψυκτικών μέσων. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή εντομοκτόνων. Αυτές οι χημικές ουσίες θεωρούνταν αρχικά ασφαλείς για χρήση στην ψύξη, τον κλιματισμό και τα σπρέι αεροζόλ.

1930s

Τα ψυγεία διαδίδονται

Η ανάπτυξη του Freon επέκτεινε την αγορά ψυγείων κατά τη δεκαετία του 1930 και παρείχε μια ασφαλέστερη, χαμηλής τοξικότητας εναλλακτική λύση σε σχέση με τα ψυκτικά μέσα που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως. Αυτό προσέφερε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα τρόφιμα και περιόρισε την σπατάλη φαγητού.

1935

Νόμος για τη Προστασία του Εδάφους και την Εγχώρια Κατανομή

Ομοσπονδιακή νομοθεσία που θεσπίστηκε από το Κογκρέσο, στις ΗΠΑ, στις 27 Απριλίου 1935 μετά τις καταστροφικές ξηρασίες των προηγούμενων ετών. Σκοπός του νόμου είναι η αποφυγή της διπλής απειλής, της διάβρωσης του εδάφους και της γεωργικής υπερπαραγωγής.

1935

Η εφεύρεση του νάιλον

Η ανάγκη διατήρησης των σπάνιων φυσικών πόρων κατέστησε ως προτεραιότητα την παραγωγή συνθετικών εναλλακτικών ουσιών. Το νάιλον, που εφευρέθηκε από τον Wallace Carothers το 1935 ως συνθετικό μετάξι, χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου για αλεξίπτωτα, σχοινιά, θωράκιση σώματος, επενδύσεις κρανών και πολλά άλλα.

1937

Η εφεύρεση του κινητήρα τζετ

Ο Φρανκ Γουίτλ, Άγγλος μηχανικός και πιλότος της αεροπορίας, εφηύρε τον πρώτο αεριωθούμενο κινητήρα ή αλλιώς τζετ. Αυτό έφερε επανάσταση στα αεροπορικά ταξίδια, αλλά αύξησε σημαντικά την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις αερομεταφορές.

1938

Η θεωρία του Guy Stewart Callendar

Ο Βρετανός μηχανικός Guy Stewart Callendar πρότεινε ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας συνδέεται με την αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων. Αυτό έγινε γνωστό ως “φαινόμενο Callendar”, το οποίο έθεσε τις βάσεις για τις μετέπειτα έρευνες σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

1939

2ος Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος αρχίζει και ο έλεγχος των παγκόσμιων πόρων έρχεται στο τραπέζι της στρατηγικής.

1939

Σύγχρονα Ηλιακά Πάνελ

Ο Russell Ohl δημιούργησε ένα νέο σχεδιασμό για τις ηλιακές κυψέλες που έθεσε τις βάσεις για τα ηλιακά πάνελ που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα. Αυτό αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα για την απεξάρτηση μας από τα ορυκτά καύσιμα.

1941

Το πρώτο υπεράκτιο τρυπάνι στον κόλπο του Μεξικού

Το πρώτο υπεράκτιο τρυπάνι τοποθετείται σε πετρελαιοπηγή μέσα στον κόλπο του Μεξικού.

1941

Η πρώτη “μεγάλη” ανεμογεννήτρια

Το φθινόπωρο του 1941, η πρώτη ανεμογεννήτρια με ισχύ μεγαλύτερη του ενός μεγαβάτ, συνδέθηκε στο δίκτυο κοινής ωφέλειας στο Βερμόντ της Νέας Αγγλίας στην Αμερική. Η ανεμογεννήτρια Smith-Putnam λειτούργησε μόνο για περίπου πέντε χρόνια πριν σπάσει ένα από τα πτερύγια της. Η μονάδα δεν επισκευάστηκε, λόγω έλλειψης υλικών κατά τη διάρκεια του πολέμου.

1945

Τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου

Ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος τελειώνει αφήνοντας τεράστιες πληγές στις ανθρώπινες κοινωνίες και στο περιβάλλον.

1946

Οι πρώτες χρηματοδοτήσεις για την έρευνα της κλιματικής αλλαγής

Το Γραφείο Ναυτικών Ερευνών των ΗΠΑ χρηματοδοτεί με γενναιόδωρα ποσά ποικίλα πεδία επιστημών, μερικά από τα οποία συμβαίνει να συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόηση της κλιματικής αλλαγής.

1948

Ομοσπονδιακός Νόμος Ελέγχου της Ρύπανσης των Υδάτων - ΗΠΑ

Ο ομοσπονδιακός νόμος του 1948 για τον έλεγχο της ρύπανσης των υδάτων ήταν ο πρώτος σημαντικός νόμος των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτων.

1948

«Ο Λεηλατημένος Πλανήτης μας»

Το «Our Plundered Planet» είναι ένα βιβλίο που εκδόθηκε από τον Αμερικανό περιβαλλοντολόγο Fairfield Osborn σχετικά με την περιβαλλοντική καταστροφή από την ανθρωπότητα. Με επίκεντρο το φυσικό έδαφος, το βιβλίο είναι μια κριτική της κακής διαχείρισης της Γης από την ανθρωπότητα. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρώτης περιβαλλοντικής λογοτεχνίας, στην οποία ο άνθρωπος θεωρείται ως ο καταστροφέας του φυσικού κόσμου.

1950s

Μαζική παραγωγή και καταναλωτική κουλτούρα

Στη μεταπολεμική περίοδο, ηπαραγωγή πλαστικών εκτοξεύτηκε, με εταιρείες να παράγουν μαζικά πλαστικά προϊόντα για οικιακή χρήση, όπως σκεύη, έπιπλα και συσκευασίες τροφίμων. Το πλαστικό έγινε σύμβολο της καταναλωτικής κουλτούρας και της ευκολίας, αλλά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι μακροχρόνιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

1950

Σύσταση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO)

O Διεθνής Οργανισμός Μετεωρολογίας παύει την λειτουργία του και μετατρέπεται επίσημα ως Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

1952

Η πρώτη κατάρρευση πυρηνικού αντιδραστήρα στον κόσμο

Τα εργαστήρια Chalk River ήταν μια καναδική εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας. Στις εγκαταστάσεις υπήρχαν δυο πυρηνικοί αντιδραστήρες. Ένα λάθος στον χειρισμό έκανε τον αντιδραστήρα να εκραγεί με αποτέλεσμα το υπόγειο της εγκατάστασης να πλημμυρίσει με 4,5 εκατομμύρια λίτρα ραδιενεργού νερού. Χρειάστηκαν δεκατέσσερις μήνες και 22,3 εκατομμύρια δολάρια για τον καθαρισμό του εργοστασίου και την επαναλειτουργία του αντιδραστήρα. 

1954

Μαζική άντληση πετρελαίου από τον πυθμένα των ωκεανών

Η πρώτη πραγματικά υπεράκτια εξέδρα άντλησης πετρελαίου τοποθετείται στα ανοιχτά νερά της Λουιζιάνα και η μαζική άντληση πετρελαίου από τον πυθμένα των ωκεανών ξεκινάει.

1954

Τα πρώτα εμπορικά βιώσιμα ηλιακά πάνελ

Η Bell Labs, μια αμερικανική εταιρεία βιομηχανικής έρευνας και επιστημονικής ανάπτυξης, χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το σχέδιο του Russell Ohl για να παράξει τα πρώτα εμπορικά βιώσιμα ηλιακά πάνελ που μπορούν να διατεθούν στο κοινό.

1955

Νόμος για τον Έλεγχο της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης

Ο νόμος του 1955 για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν η πρώτη σχετική ομοσπονδιακή νομοθεσία. Ο νόμος αυτός προέβλεπε κονδύλια για την ομοσπονδιακή έρευνα στον τομέα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

1956

Το πρώτο επιτυχημένο μοντέλο γενικής κυκλοφορίας του κλίματος

Ο Norman A. Phillips ανέπτυξε ένα μαθηματικό μοντέλο που μπορούσε να απεικονίσει ρεαλιστικά τα μηνιαία και εποχικά πρότυπα στην τροπόσφαιρα, το οποίο έγινε το πρώτο επιτυχημένο μοντέλο γενικής κυκλοφορίας του κλίματος.

1958

Ίδρυση Παρατηρητηρίου Mauna Loa

Στην κορυφή του Παρατηρητηρίου Mauna Loa της Χαβάης ιδρύεται σταθμός παρακολούθησης των ηλιακών, ατμοσφαιρικών και μετεωρολογικών παραμέτρων στην ελεύθερη ατμόσφαιρα από το Ινστιτούτο ωκεανογραφίας Scripps.

1960

Παγκόσμιος Πληθυσμός

Μόλις 33 χρόνια αργότερα ο παγκόσμιος πληθυσμός φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια.

1962

"Silent Spring"

Δημοσίευση του βιβλίου “Silent Spring” της Rachel Carson. Το πρωτοποριακό αυτό βιβλίο ανέδειξε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων και συχνά πιστώνεται ως η αφορμή για την έναρξη του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Οδήγησε στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού και στη λήψη ρυθμιστικών μέτρων για περιβαλλοντικά ζητήματα.

1962

Ο Carl Sagan επιβεβαιώνεται

Το Mariner 2, ένα αμερικανικό διαστημικό σκάφος, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του Carl Sagan για την ύπαρξη του φαινομένου του θερμοκηπίου στον πλανήτη της Αφροδίτης.

1963

Νόμος Καθαρού Αέρα - Ηνωμένες Πολιτείες (Clean Air Act)

Ο νόμος περί καθαρού αέρα του 1963 ήταν η πρώτη ομοσπονδιακή νομοθεσία σχετικά με τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Καθιέρωσε ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα στο πλαίσιο της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ και ενέκρινε την έρευνα για τεχνικές παρακολούθησης και ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

1965

Εισαγωγή του όρου "υπερθέρμανση του πλανήτη"

Μια ομάδα της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Προέδρου των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου αποτελεί θέμα “πραγματικής ανησυχίας” και εισάγεται ο όρος “υπερθέρμανση του πλανήτη”.

1967

Η πετρελαιοκηλίδα του Torrey Canyon

Μια από τις πρώτες μεγάλες πετρελαιοκηλίδες, η καταστροφή του Torrey Canyon στα ανοικτά των ακτών της Κορνουάλης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχυσε περίπου 164 εκατομμύρια λίτρα αργού πετρελαίου στη θάλασσα, προκαλώντας εκτεταμένη περιβαλλοντική ζημία και αναδεικνύοντας τους κινδύνους της μεταφοράς πετρελαίου. Ήταν η χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στον κόσμο και οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στο ναυτικό δίκαιο και στην αντιμετώπιση των πετρελαιοκηλίδων.

1967

Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ατμοσφαιρικής Έρευνας (GARP)

Ήταν ένα δεκαπενταετές διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και το Διεθνές Συμβούλιο Επιστημονικών Ενώσεων. Το GARP, το οποίο λειτούργησε μέχρι το 1982, συνέβαλε στην προώθηση της έρευνας στον τομέα της πρόγνωσης του καιρού, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης και του συντονισμού πολλών σημαντικών πειραμάτων πεδίου.

1968

Σύσταση της Λέσχης της Ρώμης

Αυτή η παγκόσμια δεξαμενή σκέψης επικεντρώθηκε σε διάφορα διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της εξάντλησης των πόρων. Το 1972 δημοσίευσαν το βιβλίο “The Limits to Growth”, το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα σημαντικά έργα που συζητούσαν τα πιθανά όρια της οικονομικής ανάπτυξης λόγω περιβαλλοντικών περιορισμών.

1968

Πρώτη προειδοποίηση για τους πάγους της Δυτικής Ανταρκτικής

Ο παγετωνολόγος John H. Mercer επέδειξε για πρώτη φορά την ευπάθεια της Ανταρκτικής στην παγκόσμια υπερθέρμανση. Η έρευνα του έδειξε την πιθανότητα κατάρρευσης των πάγων της Δυτικής Ανταρκτικής, γεγονός που θα μπορούσε να ανεβάσει τη στάθμη των θαλασσών, με καταστροφικό αντίκτυπο για τις παράκτιες περιοχές και τις νησιωτικές χώρες.

1969

Πετρελαιοκηλίδα στη Σάντα Μπάρμπαρα

Μια μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στα ανοικτά των ακτών της Σάντα Μπάρμπαρα, στην Καλιφόρνια, απελευθέρωσε πάνω από 80.000 βαρέλια πετρελαίου στον ωκεανό. Η καταστροφή αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση του περιβαλλοντικού κινήματος στις ΗΠΑ και οδήγησε σε αυστηρότερους κανονισμούς για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις.

1969

Το Apollo 11 προσεδαφίζεται στη Σελήνη

Στις 20 Ιουλίου 1969, η αποστολή Apollo 11 της NASA προσγείωσε με επιτυχία τους πρώτους ανθρώπους στη Σελήνη. Η προσεδάφιση στη Σελήνη ήταν μια κομβική στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία που ανέδειξε τις δυνατότητες της ανθρώπινης εφευρετικότητας και τεχνολογίας. Παρείχε επίσης μια μοναδική προοπτική της Γης από το διάστημα, η οποία αποτυπώθηκε στη διάσημη φωτογραφία “Earthrise”, η οποία έγινε ένα ισχυρό σύμβολο για την ευθραυστότητα και την ενότητα του πλανήτη μας, εμπνέοντας πολλούς στο περιβαλλοντικό κίνημα.

1970s

Αναγνώριση των περιβαλλοντικών προβλημάτων

Στη δεκαετία του 1970, οι επιστήμονες και οι περιβαλλοντολόγοι άρχισαν να αναγνωρίζουν τις σοβαρές συνέπειες της χρήσης πλαστικού, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης των ωκεανών και της θαλάσσιας ζωής.

1970

Η Πρώτη “Ημέρα της Γης”

Στις 22 Απριλίου 1970 γιορτάστηκε η πρώτη “Ημέρα της Γης”. Ενέπνευσε 20 εκατομμύρια Αμερικανούς – τότε το 10% του συνολικού πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών – να βγουν στους δρόμους, τα πάρκα και τα αμφιθέατρα για να διαδηλώσουν ενάντια στις επιπτώσεις της βιομηχανικής ανάπτυξης των τελευταίων 150 ετών, η οποία είχε αφήσει μια συνεχώς αυξανόμενη παρακαταθήκη σοβαρών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία. 

1970

Ίδρυση του Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA)

Η EPA δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 1970 για να συγκεντρώσει τις ομοσπονδιακές δραστηριότητες έρευνας, παρακολούθησης και εκτέλεσης που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Έγινε κεντρική υπηρεσία για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

1970

Νόμος Καθαρού Αέρα - Ηνωμένες Πολιτείες (Clean Air Act)

Η θέσπιση του νόμου για τον καθαρό αέρα το 1970 είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική αλλαγή στο ρόλο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η νομοθεσία αυτή επέτρεψε την ανάπτυξη ολοκληρωμένων ομοσπονδιακών και πολιτειακών κανονισμών για τον περιορισμό των εκπομπών αέριων ρύπων τόσο από σταθερές (βιομηχανικές) πηγές όσο και από κινητές πηγές.

1971

SMIC - Μελέτη των Επιπτώσεων του Ανθρώπου στο Κλίμα - Στοκχόλμη

Αυτή η έκθεση-ορόσημο, η οποία ανατέθηκε από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), συγκέντρωσε επιστήμονες για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο κλίμα. Η έκθεση SMIC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σημαντικές κλιματικές αλλαγές είναι πιθανό να οφείλονται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, ιδίως στην καύση ορυκτών καυσίμων, η οποία αύξησε τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

1972

Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον - Στοκχόλμη

Ήταν η πρώτη μεγάλη διάσκεψη του ΟΗΕ για διεθνή περιβαλλοντικά θέματα και αποτέλεσε σημείο καμπής στην εξέλιξη της διεθνούς περιβαλλοντικής πολιτικής.

1972

Νόμος Καθαρών Υδάτων - ΗΠΑ

Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του κοινού και η ανησυχία για τον έλεγχο της ρύπανσης των υδάτων οδήγησαν σε σαρωτικές τροποποιήσεις του Ομοσπονδιακού Νόμου Ελέγχου της Ρύπανσης των Υδάτων που είχε ψηφιστεί το 1948. Καθιέρωσε τη βασική δομή για τη διευθέτηση της απόρριψης ρυπογόνων ουσιών στα ύδατα των Ηνωμένων Πολιτειών και έδωσε στην EPA την εξουσία να εφαρμόζει προγράμματα ελέγχου της ρύπανσης, όπως ο καθορισμός προτύπων για τα βιομηχανικά απόβλητα.

1973

Ενεργειακή κρίση, Εμπάργκο Πετρελαίου και η Νέα Εποχή της Ενέργειας

Το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου οδήγησε σε παγκόσμια ενεργειακή κρίση, αναδεικνύοντας την εξάρτηση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα και πυροδοτώντας το ενδιαφέρον για την εξοικονόμηση ενέργειας και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Το γεγονός αυτό τόνισε επίσης τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων.

1973

Ανακάλυψη της καταστροφής του όζοντος

Οι επιστήμονες Mario Molina και F. Sherwood Rowland δημοσίευσαν μια πρωτοποριακή μελέτη που αποδείκνυε ότι οι χλωροφθοράνθρακες (CFCs) κατέστρεφαν το στρώμα του όζοντος, οδηγώντας σε αυξημένη υπεριώδη ακτινοβολία που έφτανε στην επιφάνεια της Γης.

1974

3ο Ορόσημο Παγκόσμιου Πληθυσμού

Μόλις 47 χρόνια χρειάστηκαν για τον παγκόσμιο πληθυσμό να διπλασιαστεί ξανά φτάνοντας πλέον στα 4 δισεκατομμύρια.

1975

Πρώτη επίσημη χρήση του όρου “Παγκόσμια Υπερθέρμανση”

Ο ωκεανογράφος και καθηγητής στο τμήμα Γης και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Κολούμπια Wallace Smith Broecker, ανέφερε πρώτη φορά τον όρο στην έρευνά του με τίτλο “Climate Change: Are we on the Brink of a Pronounced Global Warming?”.

1976

Έκθεση για τις καταστροφικές επιπτώσεις των CFCs στο στρατοσφαιρικό όζον

Οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών εξέδωσαν μια έκθεση που επιβεβαίωνε τις καταστροφικές επιπτώσεις των CFCs στο στρατοσφαιρικό όζον. Οι ακροάσεις στο Κογκρέσο κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα και οι πολιτείες και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άρχισε να διερευνά την απαγόρευση της χρήσης CFCs σε αεροζόλ σπρέι. Η χημική βιομηχανία υποστήριζε ότι τα δεδομένα σχετικά με τα CFCs και το στρατοσφαιρικό όζον ήταν ασαφή και δεν δικαιολογούσαν δραστικά μέτρα.

1979

Πυρηνικό ατύχημα στο Three Mile Island Πενσυλβάνια, Ηνωμένες Πολιτείες

Το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό Three Mile Island ήταν το σοβαρότερο στην ιστορία της αμερικανικής πυρηνικής βιομηχανίας. Το ατύχημα αύξησε τους φόβους της κοινής γνώμης σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών αντιδραστήρων και ενίσχυσε την αντίθεση της κοινής γνώμης στην κατασκευή νέων εργοστασίων.

1979

Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα (WCC)

Η πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας, συγκεντρώνοντας επιστήμονες από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν την κλιματική αλλαγή. Σηματοδότησε μία από τις πρώτες σημαντικές συγκεντρώσεις που επικεντρώθηκαν σε παγκόσμια κλιματικά ζητήματα.

1979

Εθνική Ακαδημία Επιστημών

Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών (NAS) δημοσίευσε μια μελέτη-ορόσημο, γνωστή ως έκθεση Charney. Η έκθεση αυτή παρείχε κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις του διπλασιασμού του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) στο κλίμα του πλανήτη μας. Προέβλεψε ότι με τον διπλασιασμό του CO2, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη θα αυξηθεί μεταξύ 1,5 – 4,5 βαθμούς Κελσίου.

1980

Κλιματικές επιδράσεις των ατμοσφαιρικών αερολυμάτων

O Αμερικανός φυσικός και ερευνητής κλιματολογίας, Τζέιμς Χάνσεν δημοσιεύει μέσω της NASA μια έρευνα για την επίδραση των αερολυμάτων στην παγκόσμια θερμοκρασία. Συγκεκριμένα αναφέρει την επίδραση διαφόρων αερολυμάτων, όπως την ηφαιστειακή σκόνη και την αέρια ρύπανση που προκαλούν παγκόσμια “σκίαση”, αποτρέποντας μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας να φτάσεις στην επιφάνεια της Γης, μειώνοντας έτσι την θερμοκρασία της Γης έως 0,5°C.

1980

Παγκόσμια στρατηγική για την διατήρηση του περιβάλλοντος

Δημοσιευμένο από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση του Περιβάλλοντος (IUCN), το έγγραφο αυτό ήταν από τα πρώτα που συνέδεσαν τη διατήρηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης των οικολογικών διεργασιών και των συστημάτων υποστήριξης της ζωής.

1981

Ο Ronald Reagan εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ

H εκλογή του Reagan ως Προέδρου των ΗΠΑ έχει αρνητικό αντίκτυπο για την ενδυνάμωση του περιβαλλοντικού κινήματος. Ο πολιτικός συντηρητισμός συνδέεται με τον σκεπτικισμό απέναντι στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

1985

Τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική

Ο Joseph C. Farman και οι συνεργάτες του μελέτησαν τα πρωτογενή δεδομένα και διαπίστωσαν ότι το στρατοσφαιρικό όζον είχε μειωθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1960. Το 1985, οι εν λόγω επιστήμονες δημοσίευσαν ένα άρθρο στο περιοδικό Nature ανακοινώνοντας ότι το στρατοσφαιρικό όζον πάνω από την Ανταρκτική είχε μειωθεί κατά 40% τον Σεπτέμβριο, στο τέλος του αυστραλιανού χειμώνα.

1988

Ανακάλυψη των “νησίδων σκουπιδιών”

Για πρώτη φορά περιγράφονται σε επιστημονικά άρθρα οι “νησίδες σκουπιδιών” που επιπλέουν στους ωκεανούς μας. Είναι χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών που παγιδεύονται από τα θαλάσσια ρεύματα σε συγκεκριμένες θέσεις.

1988

Σύσταση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC)

Η IPCC συγκροτήθηκε επίσημα για να αξιολογήσει τις επιστημονικές γνώσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις της και τις πιθανές στρατηγικές αντιμετώπισης. Διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ενημέρωση για τις παγκόσμιες πολιτικές για το κλίμα.

1988

Κατάθεση του Τζέιμς Χάνσεν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Ο επιστήμονας της NASA Τζέιμς Χάνσεν κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου σχετικά με τα στοιχεία της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αυξάνοντας σημαντικά την ευαισθητοποίηση και την ανησυχία του κοινού για την κλιματική αλλαγή.

1989

Πετρελαιοκηλίδα Exxon Valdez

Η πετρελαιοκηλίδα Exxon Valdez ήταν μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο την άνοιξη του 1989 και συνέβη στον κόλπο Prince William της Αλάσκας στις 24 Μαρτίου 1989. Το πλοίο προσέκρουσε σε έναν ύφαλο και προκλήθηκε διαρροή αργού πετρελαίου με αποτέλεσμα 37 χιλιάδες τόνοι αργού πετρελαίου να χυθούν κοντά στις ακτές της Αλάσκας. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία της Αμερικής. Πάνω από 2000 χιλιόμετρα ακτής μολύνθηκαν, σκοτώνοντας 250 χιλιάδες πτηνά και 3300 θηλαστικά.

1989

Στάχτη στα μάτια

Το 1989, η Εθνική Ένωση Κατασκευαστών ίδρυσε τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για το Κλίμα (GCC), συγκεντρώνοντας επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, πετρελαϊκές εταιρείες, αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλες εταιρείες από διάφορους κλάδους με στόχο να εμποδίσουν τη δράση για την κλιματική αλλαγή. Ο GCC, με 79 μέλη στο απόγειό του, αμφισβήτησε την κλιματική επιστήμη και υποστήριξε ότι η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα θα έβλαπτε την οικονομία. Μέσω πιέσεων σε πολιτικούς, εκστρατειών δημοσίων σχέσεων και συμμετοχής σε διεθνείς διαπραγματεύσεις, ο συνασπισμός επιδίωξε να καθυστερήσει τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών CO₂CO2, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που επηρεάζουν ακόμη και σήμερα τη συζήτηση για το κλίμα.

1990

Δημοσίευση της πρώτη έκθεσης της IPCC

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) δημοσίευσε την πρώτη της ολοκληρωμένη έκθεση αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας την επιστημονική συναίνεση σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις πιθανές επιπτώσεις της. Η έκθεση αυτή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των συζητήσεων για την παγκόσμια πολιτική για το κλίμα.

1991

Πρώτη συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγμάτευσης (INC)

Στις 14 και 15 Μαρτίου 1991, το Πρόγραμμα Παγκόσμιας Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Χάρβαρντ διοργάνωσε διήμερη εκτελεστική σύνοδο με θέμα “Διαπραγμάτευση μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την αλλαγή του κλίματος”. Η σύνοδος αυτή συγκέντρωσε ανώτερους αξιωματούχους από την κυβέρνηση, τη βιομηχανία και την περιβαλλοντική κοινότητα για να συζητήσουν ορισμένα από τα σημαντικότερα πολιτικά ζητήματα γύρω από 

αυτές τις διαπραγματεύσεις.

1991

Έκρηξη του ηφαιστείου Pinatubo

Η έκρηξη του όρους Πινατούμπο στις Φιλιππίνες απελευθέρωσε μεγάλες ποσότητες ηφαιστειακής τέφρας και διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα, μειώνοντας προσωρινά τις παγκόσμιες θερμοκρασίες. Η απελευθέρωση 17 εκατομμύρια τόνων διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα, προκάλεσαν παγκόσμια ψύξη κατά 0,5 °C μεταξύ 1991 και 1993. Το γεγονός αυτό παρείχε πολύτιμα δεδομένα σχετικά με τις κλιματικές επιπτώσεις των αερολυμάτων.

1992

Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη

Η Σύνοδος Κορυφής για τη Γη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, οδήγησε σε σημαντικές διεθνείς συμφωνίες, όπως η Διακήρυξη του Ρίο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, η Ατζέντα 21, η Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα (CBD) και η Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC).

1993

Νέα Κλιματικά Δεδομένα

Το πρόγραμμα “Greenland Ice Sheet Project 2” ολοκλήρωσε τη γεώτρηση ενός πυρήνα πάγου που αποκάλυψε 110.000 χρόνια κλιματικής ιστορίας. Ο πυρήνας αυτός παρείχε στοιχεία για ταχείες κλιματικές αλλαγές, δείχνοντας θερμοκρασιακές μεταβολές έως και 7°C μέσα σε δεκαετίες κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων. Προσέφερε επίσης δεδομένα για τη σύνθεση της ατμόσφαιρας του παρελθόντος. Τα ευρήματα αυτά κατέδειξαν την ευαισθησία του κλίματος στις αλλαγές και αναδιαμόρφωσαν την κατανόησή μας για τη δυναμική του κλίματος, παρέχοντας κρίσιμο πλαίσιο για την ερμηνεία των σύγχρονων κλιματικών τάσεων.

1994

Έναρξη ισχύος της UNFCCC

Η UNFCCC τέθηκε σε ισχύ, δεσμεύοντας τα μέλη της να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τις εθνικές πολιτικές και τις βέλτιστες πρακτικές. Στόχος της ήταν επίσης να δρομολογήσει εθνικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των εκπομπών και την προσαρμογή στις αναμενόμενες επιπτώσεις.

1995

Δεύτερη έκθεση αξιολόγησης της IPCC

Η δεύτερη έκθεση της IPCC ενίσχυσε τα στοιχεία για την ανθρώπινη επίδραση στο παγκόσμιο κλίμα, τονίζοντας την ανάγκη για επείγουσα δράση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και των πιθανών επιπτώσεών της στα οικοσυστήματα και τις ανθρώπινες κοινωνίες.

1997

Πρωτόκολλο του Κιότο

Το Πρωτόκολλο του Κιότο ήταν μια διεθνής συνθήκη που επέκτεινε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) του 1992, η οποία δεσμεύει τα κράτη-μέλη να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, με βάση την επιστημονική συναίνεση ότι υπάρχει υπερθέρμανση του πλανήτη και ότι την προκαλούν οι ανθρωπογενείς εκπομπές CO₂CO2 την προκαλούν.

Το Πρωτόκολλο εγκρίθηκε από την COP 3 της UNFCCC στις 11 Δεκεμβρίου 1997 στο Κιότο της Ιαπωνίας.

1998

Παγκόσμιος Πληθυσμός

Κορύφωση των γεννήσεων παγκοσμίως με τον πληθυσμό να αγγίζει τα 6 δισεκατομμύρια. Χρειάστηκαν μόλις 11 χρόνια για να προσθέσουμε ένα δισεκατομμύριο κατοίκους πάνω στην Γη. 

1998

Υπογραφή της Συνθήκης του Κιότο

Άνοιξε στις 16 Μαρτίου 1998 για υπογραφή από τα μέλη της UNFCCC, όπου υπέγραψαν η Αντίγκουα, η Μπαρμπούντα, η Αργεντινή, οι Μαλδίβες, η Σαμόα, η Αγία Λουκία και η Ελβετία. Στο τέλος της περιόδου υπογραφής, 82 χώρες και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα είχαν υπογράψει. Η διαδικασία επικύρωσης (η οποία απαιτείται για να γίνει κάποιος συμβαλλόμενο μέλος του Πρωτοκόλλου) ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους με την επικύρωση από τα Νησιά Φίτζι.

1999

Διαδηλώσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στο Σιάτλ

Οι κινητοποιήσεις της “Μάχης του Σιάτλ” κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου επέστησαν την προσοχή στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και των εμπορικών πολιτικών. Οι ακτιβιστές ζήτησαν να ληφθεί περισσότερο υπόψη η προστασία του περιβάλλοντος και τα εργασιακά δικαιώματα στις εμπορικές συμφωνίες.

2000

Ο 21ος αιώνας χαρακτηρίζεται από την αυξανόμενη αναγνώριση της κλιματικής κρίσης και των παγκόσμιων επιπτώσεών της. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η απώλεια της βιοποικιλότητας έχουν γίνει συχνότερα και σοβαρότερα. Ενώ οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν προχωρήσει και έχουν θεσπιστεί διεθνείς συμφωνίες όπως η Συμφωνία του Παρισιού, οι παγκόσμιες εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται. Η πρόκληση της εξισορρόπησης της οικονομικής ανάπτυξης με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα παραμένει κρίσιμη. Οι προσπάθειες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της έχουν καταστεί κεντρικό θέμα του διεθνούς διαλόγου, της επιστημονικής έρευνας και της χάραξης πολιτικής, καθώς ο κόσμος παλεύει με την επείγουσα ανάγκη συστημικής αλλαγής για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

2000

Αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας

Τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τους Αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας, ένα σύνολο οκτώ διεθνών αναπτυξιακών στόχων που έπρεπε να επιτευχθούν έως το 2015. Αρκετοί από αυτούς τους στόχους επικεντρώθηκαν στην διασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, και στην μείωση της απώλειας της βιοποικιλότητας.

2001

Τρίτη έκθεση αξιολόγησης της IPCC

Η IPCC δημοσίευσε την τρίτη έκθεση αξιολόγησης, η οποία παρέχει ισχυρότερα στοιχεία για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για διεθνή δράση για τον μετριασμό των επιπτώσεών της.

2002

Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Αειφόρο Ανάπτυξη (WSSD)

Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Αειφόρο Ανάπτυξη (WSSD): Η σύνοδος αυτή πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής και επικεντρώθηκε στη βιώσιμη ανάπτυξη, δίνοντας έμφαση στη διασύνδεση της περιβαλλοντικής προστασίας, της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ισότητας. Η σύνοδος κορυφής κατέληξε σε αρκετές βασικές συμφωνίες και πρωτοβουλίες για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.

2003

Θανατηφόρο κύμα καύσωνα στην Ευρώπη

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2003, η Ευρώπη βίωσε έναν από τους σοβαρότερους καύσωνες στην καταγεγραμμένη ιστορία της. Οι θερμοκρασίες εκτοξεύτηκαν σε ολόκληρη την ήπειρο, οδηγώντας στο θάνατο περίπου 70.000 ανθρώπους, πλήττοντας ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους πληθυσμούς. Ο καύσωνας προκάλεσε εκτεταμένη ξηρασία, απώλειες καλλιεργειών και πυρκαγιές, επηρεάζοντας σοβαρά τη γεωργία και τα οικοσυστήματα. Το γεγονός αυτό ανέδειξε την αυξανόμενη συχνότητα και σοβαρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής και υπογράμμισε την ανάγκη για βελτιωμένα μέτρα προσαρμογής και ετοιμότητας.

2005

Το Πρωτόκολλο του Κιότο τίθεται σε ισχύ

Το Πρωτόκολλο του Κιότο τέθηκε επίσημα σε ισχύ στις 16 Φεβρουαρίου 2005, δεσμεύοντας τις συμμετέχουσες βιομηχανικές χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στη διεθνή πολιτική για το κλίμα, παρά την απόσυρση ορισμένων χωρών, ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών.

2005

Τυφώνας Κατρίνα

Μια από τις πιο καταστροφικές φυσικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ, ο τυφώνας Κατρίνα προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές κατά μήκος της ακτής του Κόλπου του Μεξικού. Η καταστροφή ανέδειξε την ευπάθεια των παράκτιων πόλεων σε ακραία καιρικά φαινόμενα και προκάλεσε συζητήσεις σχετικά με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την ετοιμότητα για καταστροφές.

2006

Κίνα - Ο πρωταγωνιστής της κλιματικής αλλαγής

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), η Κίνα γίνεται ο μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) στον κόσμο το 2006. Η μετατόπιση αυτή οφείλεται κυρίως στην ταχεία εκβιομηχάνιση και οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, η οποία οδήγησε σε σημαντική αύξηση της καύσης ορυκτών καυσίμων, ιδίως άνθρακα, για την παραγωγή ενέργειας.

2006

Δημοσίευση της ταινίας "Μια άβολη αλήθεια" (An Inconvenient Truth)

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ κυκλοφόρησε μια ταινία ντοκιμαντέρ και ένα βιβλίο που έφεραν ευρεία προσοχή στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Η ταινία “Μια άβολη αλήθεια” έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στην κινητοποίηση της παγκόσμιας δράσης για την κλιματική αλλαγή.

2006

Τα Οικονομικά της Κλιματικής Αλλαγής: Η Έκθεση του Στερν

Η έκθεση αυτή, που δημοσιεύθηκε από τον Βρετανό οικονομολόγο Nicholas Stern, αξιολόγησε ένα ευρύ φάσμα στοιχείων σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το οικονομικό κόστος και χρησιμοποίησε διάφορες τεχνικές για την εκτίμηση του κόστους και των κινδύνων. Από όλες αυτές τις οπτικές γωνίες, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, οδήγησαν σε ένα απλό συμπέρασμα: “Τα οφέλη από την ισχυρή και έγκαιρη ανάληψη δράσης υπερτερούν κατά πολύ του οικονομικού κόστους της απραξίας”.

2007

Νόμπελ Ειρήνης

Το Νόμπελ Ειρήνης  απονεμήθηκε στη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) και στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ για τις προσπάθειές τους να αποκτήσουν και να διαδώσουν πληροφορίες σχετικά με τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Στην περίπτωση του Γκορ, ασφαλώς, το βραβείο βασίστηκε στην εκστρατεία του να θέσει την κλιματική κρίση στην πολιτική ατζέντα.

2007

Τέταρτη έκθεση αξιολόγησης της IPCC

Η τέταρτη έκθεση της IPCC παρείχε ακόμη πιο ισχυρά στοιχεία για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, του λιωσίματος των πάγων και των συχνότερων ακραίων καιρικών φαινομένων. Τόνισε την ανάγκη για επείγουσα και συντονισμένη διεθνή δράση.

2007

Διάσκεψη του Μπαλί για την κλιματική αλλαγή (COP13)

Η διάσκεψη αυτή οδήγησε στον “Οδικό Χάρτη του Μπαλί, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το κλίμα, οι οποίες θα διαδεχόντουσαν το Πρωτόκολλο του Κιότο. Η διάσκεψη υπογράμμισε την ανάγκη για ενισχυμένη δράση τόσο για τον μετριασμό όσο και για την προσαρμογή.

2007

Η εποχή των smartphones

Η Apple παρουσιάζει στον κόσμο το πρώτο “έξυπνο” τηλέφωνο και ο τρόπος που μεταδίδεται η πληροφορία αλλάζει για πάντα. Αυτό το εργαλείο γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας και μεταμορφώνει την επαφή μας με τον σύγχρονο κόσμο.

2008

Ίδρυση των Ταμείων Επενδύσεων για το Κλίμα (CIFs)

Υπό τη διαχείριση της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα Ταμεία Επενδύσεων για το Κλίμα δημιουργήθηκαν για να παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες για έργα που σχετίζονται με το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και της κλιματικής ανθεκτικότητας. Από τότε, έχει διοχετεύσει κεφάλαια από κυβερνητικούς χορηγούς και τον ιδιωτικό τομέα για τη στήριξη περισσότερων από 370 έργων σε 72 χώρες.

2009

“Οι Καταιγίδες των Εγγονών μου”

Ο πλανήτης οδεύει ακόμη πιο γρήγορα προς ένα σημείο κλιματικής αλλαγής χωρίς επιστροφή. Εξηγώντας την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής, στο νέο του βιβλίο, ο Τζέιμς Χάνσεν δίνει μια καταστροφική αλλά υπερβολικά ρεαλιστική εικόνα για το τι θα συμβεί στη ζωή των παιδιών και των εγγονών μας, αν ακολουθήσουμε την πορεία που ακολουθούμε μέχρι τώρα. Αλλά είναι επίσης αισιόδοξος, δείχνοντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να αναλάβουμε την επείγουσα, ισχυρή δράση που απαιτείται.

2009

Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή (COP15)

Στόχος της διάσκεψης ήταν η κατάρτιση μιας συνολικής παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα που θα ακολουθούσε το Πρωτόκολλο του Κιότο. Αν και δεν κατέληξε σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία, η Συμφωνία της Κοπεγχάγης αναγνώρισε την ανάγκη να περιοριστεί η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και υποσχέθηκε οικονομική στήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες.

2010

Εγκρίνονται οι συμφωνίες του Κανκούν στην COP16

Οι συμφωνίες του Κανκούν, που επιτεύχθηκαν στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή το 2010 στο Κανκούν του Μεξικού, αποτελούν σημαντικό ορόσημο στη διεθνή πολιτική για το κλίμα. Με τις συμφωνίες ιδρύθηκε το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, το οποίο θα κινητοποιεί 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2020 για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να προσαρμοστούν σε αυτήν.

2010

Παγκόσμιος Πληθυσμός

Ο ρυθμός γεννήσεων έχει αρχίσει να μειώνεται σταδιακά, με τον πληθυσμό να φτάνει πλέον στα 7 δισεκατομμύρια.

2011

Πλατφόρμα του Ντέρμπαν για ενισχυμένη δράση (COP17)

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή του 2011 στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής κατέληξε στην Πλατφόρμα του Ντέρμπαν, με την οποία ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για μια νέα παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα που θα πρέπει να εγκριθεί έως το 2015 και να εφαρμοστεί έως το 2020. Αυτό έθεσε τις βάσεις για τη συμφωνία του Παρισιού.

2011

Πυρηνικό ατύχημα Φουκουσίμα Νταΐτσι

Μετά από έναν ισχυρό σεισμό, ένα τσουνάμι 15 μέτρων αχρήστευσε την παροχή ενέργειας και την ψύξη τριών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα Νταΐτσι, προκαλώντας πυρηνικό ατύχημα. Και οι τρεις αντιδραστήρες έλιωσαν σε μεγάλο βαθμό τις πρώτες τρεις ημέρες. Θεωρείται ένα από τα σοβαρότερα πυρηνικά ατυχήματα στην ιστορία και ακόμα και σήμερα δεν έχει τελειώσει η “απολύμανση” του εργοστασίου.

2012

Η τροπολογία για το πρωτόκολλο του Κιότο εγκρίνεται στη Ντόχα, Κατάρ

Η τροποποίηση της Ντόχα στο Πρωτόκολλο του Κιότο, η οποία εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 στη Διάσκεψη της Ντόχα για την κλιματική αλλαγή (COP18) στο Κατάρ, καθιέρωσε μια δεύτερη περίοδο δέσμευσης για το Πρωτόκολλο του Κιότο, η οποία θα διαρκέσει από το 2013 έως το 2020. Η τροποποίηση αυτή έθεσε νέους, νομικά δεσμευτικούς στόχους για 37 ανεπτυγμένες χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 18% κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2020.

2012

Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη - Ρίο+20

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Ρίο+20) στο Ρίο ντε Τζανέιρο σηματοδότησε την 20η επέτειο της αρχικής Συνόδου Κορυφής για τη Γη. Αποτέλεσμα ήταν ένα μη δεσμευτικό έγγραφο με τίτλο “Το μέλλον που θέλουμε”, το οποίο καθόρισε ένα ευρύ φάσμα στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

2013

Συγκέντρωση άνθρακα

Η μέση συγκέντρωση άνθρακα ξεπερνάει τα 400ppm για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία

2013

Πέμπτη έκθεση αξιολόγησης της IPCC

Η IPCC δημοσίευσε την πέμπτη έκθεση αξιολόγησης για το κλίμα. Η έκθεση επιβεβαίωσε ότι η ανθρώπινη επίδραση στο κλιματικό σύστημα είναι σαφής και ότι οι πρόσφατες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι οι υψηλότερες στην ιστορία του σύγχρονου ανθρώπου.

2013

Μέγιστη κατανάλωση κάρβουνου

Για πρώτη φορά μετά την βιομηχανική επανάσταση το μερίδιο του κάρβουνου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας φτάνει στο μέγιστο του και αρχίζει η πτώση του. Πολλές χώρες εγκαταλείπουν τα εργοστάσια λιγνίτη και κάρβουνου και στρέφονται σε ΑΠΕ.

2013

Βασικές αποφάσεις που εγκρίθηκαν στη COP 19

Οι βασικές αποφάσεις που εγκρίθηκαν στη COP 19 περιελάμβαναν αποφάσεις για την περαιτέρω προώθηση της πλατφόρμας του Ντέρμπαν, του Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα και της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο της πλατφόρμας του Ντέρμπαν, τα μέλη συμφώνησαν να υποβάλουν “προβλεπόμενες εθνικά καθορισμένες συνεισφορές”, γνωστές ως INDC, πολύ πριν από τη διάσκεψη του Παρισιού.

2014

People's Climate March

Η μεγαλύτερη πορεία για το κλίμα στην ιστορία πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 21 Σεπτεμβρίου 2014, με πάνω από 400.000 συμμετέχοντες. Στόχος της πορείας ήταν να επιστήσει την προσοχή στην επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης για το κλίμα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα.

2014

Κάλεσμα της Λίμα για δράση για το κλίμα

Το “Κάλεσμα της Λίμα για δράση για το κλίμα”, που εγκρίθηκε στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP20) το 2014 στη Λίμα του Περού, αποτέλεσε σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση μιας νέας διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα. Έθεσε τις βάσεις για τη συμφωνία του Παρισιού, καλώντας όλες τις χώρες να υποβάλουν τις προβλεπόμενες εθνικά καθορισμένες συνεισφορές τους, οι οποίες περιέγραφαν τα σχέδιά τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή στις κλιματικές επιπτώσεις.

2015

Η Συμφωνία του Παρισιού εγκρίνεται

Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP21) του 2015 στο Παρίσι, στη Γαλλία, εγκρίθηκε η Συμφωνία του Παρισιού. Αυτή η συμφωνία-ορόσημο δέσμευσε 196 χώρες να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε επίπεδα πολύ κάτω των 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό Κελσίου.

2016

Επικύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού

Η Συμφωνία του Παρισιού τέθηκε επισήμως σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου 2016, αφού επικυρώθηκε από αρκετές χώρες που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το ορόσημο αυτό υπογράμμισε την παγκόσμια δέσμευση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

2017

Απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Τον Ιούνιο του 2017, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού, επικαλούμενος οικονομικές ανησυχίες. Η απόφαση αυτή έγινε δεκτή με εκτεταμένες επικρίσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

2018

Ειδική έκθεση για την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5°C

Η IPCC δημοσίευσε μια ειδική έκθεση στην οποία υπογραμμίζονται οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η έκθεση τόνισε την ανάγκη για ταχείες, εκτεταμένες και πρωτοφανείς αλλαγές σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5°C.

2018

Κλιμακούμενη κρίση και οι κίνδυνοι για την υγεία

Το 2018, η επιστημονική κοινότητα εξέπεμψε συναγερμό για τους κινδύνους που σχετίζονται με τα μικροπλαστικά και τα χημικά πρόσθετα που περιέχουν τα πλαστικά, καθώς βρέθηκαν στα σώματα ανθρώπων και ζώων. Οι επιπτώσεις στην υγεία περιλαμβάνουν ενδοκρινικές διαταραχές, καρκίνο και άλλες σοβαρές παθήσεις, εντείνοντας την ανάγκη για δράση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την υπερβολική χρήση του πλαστικού.

2018

Παγκόσμιες διαδηλώσεις για το Κλίμα

Εμπνευσμένοι από τη Σουηδή ακτιβίστρια Greta Thunberg, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε διαδηλώσεις για το κλίμα, ξεκινώντας από τον Αύγουστο του 2018 και συνεχίζοντας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019, απαιτώντας επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οι διαδηλώσεις αυτές αντιπροσώπευαν ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια κινήματα για κλιματική δράση στην ιστορία.

2019

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κηρύσσει κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης

Στις 28 Νοεμβρίου του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κηρύσσει κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι όλες οι σχετικές νομοθετικές και δημοσιονομικές προτάσεις είναι πλήρως εναρμονισμένες με τον στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε λιγότερο από 1,5 ° C.

2019

Η Πράσινη Συμφωνία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει την Πράσινη Συμφωνία. Με τον Ευρωπαϊκό Νόμο για το Κλίμα, στοχεύει να καταστήσει την Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Ένα τρίτο των επενδύσεων ύψους 1,8 τρισ. ευρώ από το σχέδιο ανάκαμψης NextGenerationEU, καθώς και ο επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ θα χρηματοδοτήσουν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

2020s

Ανάπτυξη τεχνολογιών

Οι εξελίξεις στις τεχνολογίες για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και των ηλεκτρικών οχημάτων, έχουν επιταχυνθεί στη δεκαετία του 2020. Οι καινοτομίες σε αυτούς τους τομείς είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των εκπομπών και τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

2020

Ευρωπαϊκός Νόμος για το Κλίμα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει τη διαπραγματευτική του θέση σχετικά με τον Νόμο για το Κλίμα, ο οποίος στοχεύει να καταστήσει την ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη κλιματικά ουδέτερα έως το 2050. Θέτει τον πιο φιλόδοξο στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 60% έως το 2030.

2020

Το θερμότερο έτος για την Ευρώπη

Το έτος 2020 ήταν περισσότερο από 1,2C θερμότερο από το μέσο έτος του 19ου αιώνα. Στην Ευρώπη ήταν το θερμότερο έτος όλων των εποχών, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020 ισοφάρισε με το 2016 ως το θερμότερο έτος.

2020

Πανδημία COVID-19

Η πανδημία που προκάλεσε ο COVID – 19 και η πλανητική οικονομική επιβράδυνση οδήγησε για πρώτη φορά σε μια μεγάλη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

2021

Οι ΗΠΑ προσχωρούν ξανά στη Συμφωνία του Παρισιού

Λίγο μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως Προέδρου των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ γίνονται και πάλι συμβαλλόμενο μέρος στη Συμφωνία του Παρισιού.

2021

Ο Ευρωπαϊκός Νόμος για το Κλίμα τίθεται σε ισχύ

Ο πρώτος ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα μετατρέπει τον στόχο περί επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ έως το 2050 σε νομικά δεσμευτική υποχρέωση. Επιδιώκει επίσης την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών άνθρακα έως το 2025 και θέτει ως ενδιάμεσο στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030.

2021

Ευρωπαϊκές πλημμύρες

Η φονικότερη πλημμύρα στην Ευρώπη από το 1985 έπληξε τη δυτική Γερμανία και το ανατολικό Βέλγιο από τις 12 έως τις 18 Ιουλίου, όταν ένα ακινητοποιημένο σύστημα χαμηλής πίεσης έριξε καταρρακτώδεις βροχές που σκότωσαν 240 ανθρώπους και προκάλεσαν ζημιές ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

2021

Το τέλος της βενζίνης με μόλυβδο

Η Αλγερία γίνεται η τελευταία χώρα στον πλανήτη που απαγορεύει την χρήση βενζίνης με μόλυβδο.

2022

Ρεκόρ καυσώνων και ακραίων καιρικών φαινομένων

Το 2022 σημειώθηκαν καύσωνες και ακραία καιρικά φαινόμενα που έσπασαν κάθε ρεκόρ σε ολόκληρο τον κόσμο, γεγονός που ανέδειξε την επείγουσα ανάγκη για μέτρα προσαρμογής και ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή. Τα γεγονότα αυτά υπογράμμισαν την αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των καταστροφών που σχετίζονται με την κλιματική κρίση.

2022

4ο Ορόσημο Παγκόσμιου Πληθυσμού

Μόλις 48 χρόνια χρειάστηκαν για τον παγκόσμιο πληθυσμό να διπλασιαστεί ξανά φτάνοντας πλέον στα 8 δισεκατομμύρια. Ο ρυθμός των γεννήσεων σταθεροποιείται, με μια νέα έκθεση να δείχνει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να κορυφωθεί σε μόλις 9 δισεκατομμύρια το 2037.

2022

Παγκόσμια δέσμευση για το μεθάνιο

Η Παγκόσμια Δέσμευση για το μεθάνιο, η οποία ανακοινώθηκε στην COP26 και ξεκίνησε επίσημα το 2022, στοχεύει στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 2020 έως το 2030. Πάνω από 100 χώρες έχουν προσχωρήσει στην πρωτοβουλία, αναγνωρίζοντας τον ισχυρό αντίκτυπο του μεθανίου στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

2023

Ολοκλήρωση της έκτης έκθεσης αξιολόγησης της IPCC

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δημοσιεύει το 2023 το τελευταίο από τα τρία μέρη της έκτης έκθεσης αξιολόγησης, παρέχοντας την πιο ολοκληρωμένη και επικαιροποιημένη επιστημονική κατανόηση της κλιματικής αλλαγής. Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για επείγουσα και μετασχηματιστική δράση για τον μετριασμό και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

2023

Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Ο Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA), αποτελεί σημαντικό βήμα στην Αμερικανική πολιτική για το κλίμα. Με τον νόμο αυτό διατίθενται 370 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη καθαρών ενεργειακών και κλιματικών πρωτοβουλιών, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005 έως το 2030. Ο νόμος παρέχει φορολογικά κίνητρα για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για ηλεκτρικά οχήματα και για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Υποστηρίζει επίσης την εγχώρια κατασκευή καθαρών τεχνολογιών και επενδύει σε προγράμματα περιβαλλοντικής δικαιοσύνης.

2023

Παγκόσμια υπερθέρμανση σε πλήρη εξέλιξη

Οι κλιματολόγοι Τζέιμς Χάνσεν και Λεόν Σάιμονς εκδίδουν ένα άρθρο στο οποίο αναδεικνύουν την ζοφερή κατάσταση που βρισκόμαστε αναφορικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Στο άρθρο αναλύουν πως η κλιματική αλλαγή έχει επιταχυνθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία και πως με την τωρινή συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου, η Γη μπορεί να φτάσει μέχρι και 10°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αναλύουν πως με τη σημερινή γεωπολιτική προσέγγιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα ξεπεράσει τον 1,5°C στη δεκαετία του 2020 και τους 2°C πριν από το 2050.

2024

Η κλιματική ανάλυση του 2023

Η ανάλυση της NASA για το προηγούμενο έτος τελειώνει και επιβεβαιώνει ότι το 2023 είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΙΔΟΣ & ΧΡΟΝΟΣ

Γνωρίστε την ιστορία του πλανήτη, της ζωής και των ειδών μέσα από τα μάτια του Kurzgesagt – In a Nutshell

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΔΙΑΦΟΡΑ

Web Εργαλεία
K
L

NASA's Climate Time Machine

Σειρά απεικονίσεων δείχνει πώς μερικοί από τους βασικούς κλιματικούς δείκτες της Γης αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Climate Reanalyzer

Το Climate Reanalyzer ξεκίνησε στις αρχές του 2012 ως μια πλατφόρμα για την οπτικοποίηση μοντέλων πρόγνωσης κλίματος και καιρού. Το περιεχόμενο του ιστότοπου οργανώνεται σε τρεις γενικές κατηγορίες: Προγνώσεις καιρού, Δεδομένα για το κλίμα και Εργαλεία έρευνας. Οι σελίδες στις δύο πρώτες ομάδες είναι οι πιο εύχρηστες και περιλαμβάνουν χάρτες, κινούμενα σχέδια χαρτών και διαδραστικούς χάρτες χρονοσειρών

Earth Now

Όλη η υδρόγειος σε πραγματικό χρόνο στα δάχτυλα μας, με απεικονίσεις θερμοκρασίας, διοξειδίου του άνθρακα και πολλά άλλα.

Climate Action Tracker

Το Climate Action Tracker είναι ένα ανεξάρτητο επιστημονικό έργο που παρακολουθεί την κυβερνητική δράση για το κλίμα και τη μετρά σε σχέση με τον παγκοσμίως συμφωνημένο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού "να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2°C και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5°C".

Berkeley Earth

Το Berkeley Earth έχει επιμεληθεί μια επιλογή πηγών για να βοηθήσει τους βασικούς ενδιαφερόμενους για το κλίμα να πλοηγηθούν στην κλίμακα, το πεδίο εφαρμογής και την επιστήμη πίσω από το μεταβαλλόμενο κλίμα μας.

Air-Quality.gr

Στο πλαίσιο της ΕΥ PANACEA και με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, αναπτύσσεται ένα δίκτυο παρακολούθησης συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων PM2.5 σε όλη την ελληνική επικράτεια.

FIRMS

Το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) διανέμει δεδομένα ενεργών πυρκαγιών σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Σχετικα video